Kunstnerverksteder cs55

   Om cs55        Kunstnere/Artists        Atelier for nyutdannede         Prosjekt- og visningsrommet        Fellesverkstedet        Aktiviteter        Lenker        English    
  Kunstnere/Artists
    Anne Lise Karlsen
    Azar Alsharif
    Caroline Kierulf
    David A. Rios
    Ingrid Bjørnseth
    LisBeth Johansen Sjøvoll
    Mette Sandfær
    Nina Grieg
    Tom Kosmo

 

Del 1 - A Collection of H&M Stories, NKs temautstilling 2012

Material Information, NKs temautstilling, Permanenten, Vestlandske Kunstindustrimuseum 28.9.2012 – 30.1.2013

Juan Gaitán (kurator) ville med utstillingen at vi vekket til live igjen det som var kunsthåndverkets opprinnelige idé, nemlig å forholde seg kritisk og bevisst til moderne produksjonsforhold av objekter. I dagens samfunn er produksjonen av ett objekt ofte spredd på mange land og kontinent. Jeg valgte å kommentere dette ved å ta tak i et velkjent objekt, H&M klær, og å samle inn historier rundt produksjons- distribusjon- og salg av dette objektet, fra mennesker i Bergen som kommer fra ulike delere av verden.

Del 1: Installasjonen består av fire høytaler i et sorroundanlegg, et teppe utformet på bakgrunn av en H&M logo, og tre røde krakker. Krakkene er malt i samme farge som teppet. Teppet er gjenbruk av et vegg til vegg teppe fra en tidligere utstilling. Formen på teppet er klippet ut av et mønster som jeg har designet på bakgrunn av H&M logo manipulert på fotoshop.
Lyden er redigerte uttak av seks personlige historier som alle kretser rundt temaet H&M. Det er seks kvinner fra Bergen som forteller. Det er stor spredning i alder mellom dem, og de er oppvokst i ulike land og på ulike kontinent. Lyden går i loop på 17 minutter, og 2-3 minutters utdrag av historiene kommer vekselsvis fra fire ulike høytalere. Man kan bl.a. høre
om hvorfor analfabeter i Bangladesh heller vil jobbe i tekstilindustrien enn som hushjelpere for middelklassen, shoppingvaner til unge jenter i Norge, kjøpesentre i Bangladesh som er 10 ganger så store som i Norge, åpningen av den første H&M butikken i Norge i 1969, hvordan studenter i Indonesia fikk samlet 70 000 fabrikkarbeidere til demonstrasjon i Jakarta i 1997, fest på den russiske ambassade i Oslo i 1969 med nyinnkjøpt H&M kjole etc.

Evaluering
Det har vært god tilbakemelding på lydinstallasjonen. De ansatte på Permanenten sier at verket har gitt noe verdifullt til utstillingen som allerede står i rommet; Mennesket og tingene, ved at historiene får en til å tenke bredere på objektene man ser. Formidlingsavdelingen har brukt verket mye i sine omvisninger for ungdom, og fått i gang interessante diskusjoner. I desember arrangerte vi Artist talk i utstillingen, der det kom 22 aktivt deltagende tilhørere. I bladet Kunsthåndverk nr. 4, 2012 ble mitt verk omtalt på en svært positiv måte. Tilslutt, men ikke minst, museets ansatte har blitt oppmerksomme på ressursene i det flerkulturelle Bergen, og planlegger nå et vårseminar med en bred kulturell vinkling.



Printer friendly version
 
Lydinstallasjon
Lydinstallasjon med publikum
Artist talk
Omvisning for ungdomskoleklasse