Kunstnerverksteder cs55

   Om cs55        Kunstnere/Artists        Atelier for nyutdannede         Prosjekt- og visningsrommet        Fellesverkstedet        Aktiviteter        Lenker        English    
  Kunstnere/Artists
    Anne Lise Karlsen
    Azar Alsharif
    Caroline Kierulf
    David A. Rios
    Ingrid Bjørnseth
    LisBeth Johansen Sjøvoll
    Mette Sandfær
    Nina Grieg
    Tom Kosmo

 

Del-2, A Collection of H&M Stories, NKs Temautstilling 2012

Historieutvekslingsmiddag i Permanenten, Rød sal, søndag 27.1.13

Del 2 i prosjektet består av en invitasjon til publikum om å møte historiefortellerne fra lydinstallasjonen over et måltid mat og å få høre historiene ”live”. Publikum ble bedt om å bidra med egne H&M historier. Invitasjonen, se under, har vært tilgjengelig for publikum ved lydinstallasjonen.



Dear visitor
During the exhibition period you are invited to meet the storytellers in this installation over dinner. They want to tell longer versions of their Hennes&Mauritz stories and in return they want you to share your short (or long) H&M story. If you’re interested in joining the event, send an e-mail: meisfjord.katrine@gmail.com, or send an sms to 91768705. The event will be in norwegian.
Sincerely, Katrine Meisfjord

Fire historiefortellere fra lydinstallasjonen kom og fortalte, samt at fire personer av de påmeldte ville fortelle en H&M historie. 16 personer meldte seg på som publikum. Arrangementet varte i to og en halv time. En ansatt ved museet innledet arrangementet. Halvveis i programmet spiste vi deilige somaliske somosa, med ris og salat.

Utdrag av historiene

Ragnhild fortalte fra ungdomstid i Oslo i 1969-1972. Hun fortalte om arbeidsvilkår og boforhold, nyåpnet H&M butikk og noe nytt som het discotek. Hun kom inn i det politisk aktive miljøet på venstresiden og var med på fest på den russiske ambassade, med gjennomsiktig slangemønstret H&M kjole. I forbindelse med Treholtsaken mange år senere, kunne hun lese i Se og Hør, om den samme festen; ”den gang da Champagnen fløt på den russiske ambassaden”.

Shahnaz fortalte om hvilke typer gaver hun tar med hjem til familie og venner når hun reiser hjem på besøk til Bangladesh. Hun gir vanligvis gaver med høy status, laget i Vesten, men til de aller nærmeste kan hun gi H&M klær laget i Bangladesh. Hun fortalte at hennes søster, som fremdeles bor i Dhaka, klager på at det er så vanskelig å få tak i hushjelp, fordi analfabeter nå foretrekker å jobbe i tekstilindustrien. Selv om det er svært dårlige arbeidsforhold for voksne og barn i fabrikkene, er det allikevel bedre betalt enn hushjelparbeid. Samtidig som fattigfolk jobber 10-12 timers dag for luselønn, ser hun en enorm vekst i Dacca,; private sykehus og universitet, og enorme kjøpesentre.

Mariela har som del av et utstillingsprosjekt reist til Bangalore i India for å se nærmere på tekstilarbeideres arbeidsvilkår. Historien hun fortalte handlet om et sterkt møte med en kvinlig tekstilarbeider og hennes datter.

Novi fortalte fra sine studentdager i Depok, Indonesia, på 90-tallet. Da hun begynte å studere ved universitetet i Depok, spurte faren hennes, som var med i frigjøringshæren mot nederlendene , om hvorfor det ikke var noe politisk engasjement blant studentene. Etter hvert ble hun politisk engasjert og sammen med andre studenter formet hun politiske aktive grupper som bestemte seg for å jobbe for fabrikkarbeideres rettigheter. Novi reiste bl.a. ut og bodde med tekstilarbeidere, for å bidra til bevisstgjøring og aksjoner. Hun beskriver svært dårlige lønns og boforhold. De politiske aktivitetene hun deltok i var en del av større strømninger som førte til Suhartos fall i 1998.

Sveinung forteller fra politiske aktive dager i Oslo mellom 1967-71. Han flyttet fra en liten øy i Sunnhordland til Oslo der han flyttet inn på Heim for landsungdom, -og ble kalt innflytter. Gjennom reportasjer på TV og møter med andre unge, ble han mer og mer engasjert i det som skjedde ute i verden. Han ble leder i Ungkommunistene og kjempet blant annet mot USAs krigføring i Vietnam. Han giftet seg med Ragnhild (se over) i 1971, og de flyttet tilbake til Sunnhordland. Sveinung har fortsatt å være politisk aktiv hele livet, bl.a. som hovedtillitsvalgt for ansatte i Aker konsernet.

Åshild jobber i samme prosjekt som Mariela (se over) og forteller om fagforeningsarbeid blant tekstilarbeidere i Bangalore, og hvordan de er knyttet sammen med andre asiatiske fagforeninger i et større nettverk. Store multinasjonale tekstilbedrifter ble i 2012 invitert til et transnasjonalt møte av en slik sammenslutning av tekstilarbeideres fagforeninger og frivillige organisasjoner. Åshild fortalte at det var kun H&M av inviterte selskaper som stilte opp.

Frode som jobber ved museet som konservator, fortalte at han hadde sommerjobb i et H&M lager i Norge i 1997. En dag kom en representant fra hovedkontoret i Sverige og holdt foredrag om H&Ms historie, i anledning bedriftens 50-årsjubileum dette året. Den dagen hadde de fått utvidet lunsjpausen med en halvtime. Som jubileumsgave fikk alle de ansatte en glassvase dekorert med H&M-logoen, som Frode fremdeles hadde og viste rundt.

Marit avsluttet hele seansen med å fortelle om hennes og hennes venninners shoppingvaner.







Printer friendly version
 
Ragnhilds H&M kjole fra fest på den russiske ambassade i 1970. Gjennomsiktig og slangeskinnsmønstret.
Shahnaz forteller
Sveinung forteller
Bordet var dekket til 24 personer